Protest in het Van der Werffpark

LEIDEN,  20 juni  2020


Op  20  juni  2020  was  er  in het Leidse Van Der Werfpark een solidariteitsprotest voor vluchtelingen. Vanwege internationale vluchtelingendag, maar ook door het recente besluit van de gemeente Leiden om de bed-bad-broodopvang op te heffen.

De  organisatoren van het  protest waren De Fabel van de Illegaal, Extinction Rebellion Leiden en  het Leids Steunloket .

Door heel het land worden er acties gehouden voor een betere opvang van vluchtelingen en tegen het sluiten van de Europese grenzen. Voor de  Leidse organisatoren was er extra reden om hier aandacht aan te besteden, want de Leidse bed-bad-broodvoorziening is sinds mei dicht. Dit veroorzaakt veel  problemen  bij de mensen die  hier  een tijdelijk onderdak  hadden.

Rayan Younis is een van de sprekers. Hij komt oorspronkelijk uit het Syrische Aleppo, maar hij woont al negentien jaar in Leiden. In zijn speech veroordeelt  hij  het  Europese vluchtelingenbeleid  dat er voor zorgt dat vluchtelingen  het slachtoffer worden van mensensmokkelaars en van een cynisch spel tussen Turkije en de Europese Unie.’

Er  worden  leuzen  geroepen als: “Niemand is illegaal”  en “ Refugees lives matter”.

Drie mannen die  al  maanden  in  de Leidse Bad, Bed en Broodvoorziening woonden vertellen hun  relaas  nu ze op straat  zijn komen te staan:  “ We zijn  geen criminelen,  we  willen net als  alle mensen  wonen, werken en in vrijheid leven”